Det, der påvirker vores livskvalitet er ikke så meget det, vi bliver udsat for. Det er mere hvordan vi tænker, reagerer og forholder os til det.

Socialangst

Socialangst eller socialfobi, som det også kaldes, er en overdreven angst for at være sammen med andre mennesker og især frygter man andres bedømmelse og kritik.

Har du social angst, kan selv helt almindelige sociale situationer udløse en så voldsom angst og så stort et ubehag, at du hellere undgår dem. Ofte bliver man synligt nervøs i sådanne situationer, ryster på hænderne, rødmer eller føler, at man skal kaste op.

Ved socialangst er man meget fokuseret på, hvad andre tænker om en og hvor meget de lægger mærke til ens angst symptomer. Det kan føre til at man f.eks. undgår mange af de ting, som man har lyst til - f.eks. at spise sammen med andre, at sige noget i forsamlinger, at være sammen med sine venner eller at gå til kulturelle arrangementer.

Det forstærker angsten og gør det endnu sværere at tage del i det sociale liv. Bagefter kan man bruge dagevis på at analysere andres ord, mimik og tonefald for at finde ud af, om man var pinlig, kikset eller på anden måde tiltrak sig uheldig opmærksomhed.

Det viser sig, at den angst man oplever, afhænger af, hvor man har sit fokus. Hvis man fokuserer mest på sin egen præstation eller andre menneskers reaktion, er man langt mere angst end hvis man har sit fokus på indholdet af den samtale eller opgave, man er i gang med.

Se også Angst - Fobier - Panikangst - Generaliseret angst